preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivanovec

Povijest školstva u ivanovcu
IZ PROŠLOSTI ŠKOLSTVA U IVANOVCU
 
RAZVOJ ŠKOLSTVA U IVANOVCU
 
Dana 29.listopada puni     se deset godina od otvorenja nove školske zgrade u Ivanovcu. To je prilika da se podsjetimo kako je tekao razvoj školstva u prošlosti Ivanovca. O najranijim počecima školstva nema pisanih povijesnih izvora. Zahvaljujući zapisima usmene predaje seljaka koje je u školsku spomenicu upisao učitelj Juraj (Đuka) Hitrec došavši na službovanje u Ivanovec 1.4.1927.g.  sačuvani su osnovni podaci o školstvu Ivanovca krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Pisani podaci i dokumenti za to razdoblje vjerojatno su postojali, ali su uništeni u ratnom metežu i prilikom povlačenja mađarske uprave iz Međimurja 1918.g. Prije gradnje prve školske zgrade u Ivanovcu 1871.g. školovanje seoske djece nije bilo organizirano nego su se podučavanja vršila privatno, najčešće po seoskim kućama. Djecu su poučavali pismeni seljaci. Škola nije bila obavezna, a učenici nisu bili podijeljeni po razredima nego su svi učili čitanje, pisanje i računanje. Takva nastava odvijala se samo zimi i u vrijeme kad nije bilo poljskih radova iz dva razloga. Prvi je taj što je učitelj od seoske općine dobivao vjerojatno nedostatnu novčanu nagradu za svoj posao pa je uz poučavanje obrađivao i svoju zemlju. Drugi razlog je što je većina djece imala obavezu pomaganja u poljskim radovima svojim obiteljima, čuvati stoku, a mnogi seljaci nisu ni imali interesa slati djecu u školu.
 
PRVA ŠKOLSKA ZGRADA, RAZDOBLJE MAĐARSKE VLADAVINE
 
Školovanje za većinu djece počelo je prije 136 godina,  kada je u Ivanovcu sagrađena prva školska zgrada - 1871.g. Školska zgrada se sastojala od dva dijela: u jednom se nalazila jedna učionica, a u drugom učiteljski stan. Organizirana je nastava za učenike od 1. do 4. razreda. Prema sačuvanim zapisima prvi učitelji bili su Branović i Lelek, ali nema podataka jesu li bili službeni učitelji ili samo pismeni seljaci koji su poučavali.   To je razdoblje mađarske vlasti u Međimurju koje Ugarsko-hrvatskom nagodbom 1868. g. ponovno pripada ugarskoj polovici dvojne monarhije. Škole su bile u državnom vlasništvu pa je država postavljala učitelje. U procesu mađarizacije otvaraju se nove škole u koje se uvodi mađarski jezik pa je takav slučaj i sa ivanovečkom školom. Tada je škola bila obavezna, ali i dalje mnogi učenici neredovito polaze nastavu iz sličnih razloga kao i u prethodnom razdoblju.     
 
IZMEĐU DVA RATA
 
Raspadom Austro-Ugarske Monarhije i vraćanjem Međimurja matici Hrvatskoj u sklopu Kraljevstva SHS ponovno se u školu vraća hrvatski jezik. Tada je ivanovečka škola jednorazredna za učenike od 1. do 4. razreda, a kasnije postaje dvorazredna škola. Država je 1919. za učiteljicu postavila gđu Ceciliju Ausperger koja je tu službovala do 1926.g. U školskoj godini 1924./25. nastava se izvodi i za učenike viših razreda, a za one koji su završili 4. razred uvodi se opetovnica organizirana kao tečajna nastava dva puta tjedno. Tada se na školi zapošljava još jedan učitelj, a učiteljski stan se pretvara u drugu učionicu. Otada učitelji stanuju ili po privatnim kućama ili u Čakovcu. Nastavu vjeronauka poučavali su franjevci iz čakovečkog samostana.
Prema zakonu o narodnim školama iz 1929. g. predviđa se osmogodišnje školovanje, pa učenici nakon završenog 4. razreda nastavljaju školovanje u 1. razredu više narodne škole. To je bilo moguće ostvariti u školama koje su imale dovoljno učenika sa završenim 4. razredom i donekle normalne uvjete za rad. U Ivanovcu nije bilo dovoljno učionica ni nastavnika, pa se nastava vršila samo u 4 razreda niže narodne škole za 157 učenika.
 
MAĐARSKA OKUPACIJA U DRUGOM SVJETSKOM RATU
 
Mađarska okupacija Međimurja 1941. ukida u školama hrvatski jezik, dovodi učitelje Mađare i nastavu na mađarskom jeziku.
 
NAKON DRUGOG SVJETSKOG RATA
 
Oslobođenjem Međimurja 1945.g. vraća se u školu hrvatski jezik, a škola je te godine brojila 205 učenika. Preseljenjem Osnovne škole u Zadružni dom Ivanovec 1947.g. stvoreni su uvjeti za uvođenje tečajne nastave 5., 6. i 7. razreda. Predmetna nastava se u više razrede uvodi školske godine 1952./53. Zanimljivo je pogledati predmete koje su tada učenici slušali: hrvatski jezik, matematika, prirodopis, povijest, zemljopis, crtanje, pjevanje, tjelesne vježbe, društveno moralni odgoj i ručni rad. I dalje se događa da neki roditelji ne šalju djecu u školu iako je obavezna. Ako se i nakon upozorenja roditelj oglušio na svoju zakonsku obavezu slučaj je bio proslijeđen sucu za prekršaje.  Broj učenika se povećava dolaskom učenika iz područne škole Štefanec u 5. razred. Za učenike 8. razreda nastava je po prvi put organizirana školske godine 1955./56., a te godine sa radom započinje i školska kuhinja. U to je vrijeme nastava održavana čak na tri lokacije: u školskoj zgradi, Vatrogasnom domu i Zadružnom domu. Za školsku godinu 1957./58. vrijedi spomenuti da je među osmero učitelja na školi radila i gospođa Marija Križarić koja je na školi Ivanovec ostala raditi do svoje mirovine. Do svoje mirovine su na školi radili i supružnici Sovar, Štefica i Josip, koji na školu dolaze na jesen 1960. Dulje od 30 godina na našoj školi radila je i učiteljica Rozalija Šarić, kao i prvi ravnatelj škole Đuro Horvat.
Prema podacima za 1961./62. godinu škola je imala 429 učenika od 1.-8. razreda. U razdoblju od 1963. – 1967. nastava se održavala samo u zgradi Zadružnog doma koji je postao vlasništvo OŠ Ivanovec.
 
PODRUČNA ŠKOLA IVANOVEC
 
Do promjene dolazi 1967.g. kada je odlukom Općinske skupštine Čakovec OŠ Ivanovec pripojena OŠ Martina Pušteka u Čakovcu. U sljedećih 30 godina učenici iz Ivanovca i Štefanca su od 5.-8. razreda putovali na nastavu u Čakovec. OŠ Ivanovec postala je područna škola za učenike od 1.-4. razreda. Polaganjem kamena temeljca za novu školsku zgradu 22.9.1995. započela je gradnja koja je završena u dvije godine. Nova školska zgrada otvorena je 29.10.1997. godine i u njoj se nastava izvodi za učenike od 1.-8.razreda iz Ivanovca i Štefanca. Takva je situacija i danas, deset godina poslije otvorenja. Škola broji 272 učenika i za normalno funkcioniranje prema standardima moderne škole potrebna joj je dogradnja kako bi se nastava mogla vršiti u jednoj smjeni. Ono što našoj školi još nedostaje  je školska sportska dvorana koju učenici i djelatnici OŠ Ivanovec željno očekuju.
 
               Palmina Novak, prof.
 

 

 

 
DESET GODINA OSNOVNE ŠKOLE IVANOVEC
(29. listopada 1997. – 29. listopada 2007.)
 
Tog dana, 29. listopada 1997., prohladno jesensko prijepodne nije obećavalo puno sunca i topli jesenji dan. Ali za žitelje Ivanovca i Štefanca taj dan je u mnoga srca unio puno sunca i topline jer je ostvaren veliki dan za djecu, roditelje i učitelje. Konačno je, nakon dugo godina iščekivanja, otvorena nova škola. Taj dan rodila se OŠ Ivanovec.
Prve godine upisali smo 298 učenika i rasporedili ih u 6 odjela razredne i 7 odjela predmetne nastave. S njima je radilo 23 učitelja i učiteljica. U školi je uposleno dvadeset i dvoje učitelja i učiteljica, dva vjeroučitelja, pedagoginja, knjižničarka, tajnica – računovođa i kuharica, ložač – domar i dvije spremačice.
Obilježavajući 10. rođendan naše Škole, s radošću i ponosom zbrajamo postignute uspjehe i ostvarene rezultate rada naših učenika i učitelja u proteklome desetljeću. Značajan je i doprinos ostalih djelatnika Škole na održavanju školske zgrade i okoliša Škole, briga o prehrani učenika i njihovoj sigurnosti, te o kvaliteti materijalnih uvjeta za rad i učenje.
Svaki djelatnik naše Škole prepoznatljiv je po posebnim aktivnostima i radu s učenicima ili na poslovima održavanja školskih prostora i imovine. Ali svi oni ostavili su «trag» svojeg rada i aktivnosti u poučavanju i unapređivanju procesa odgoja i obrazovanja učenika u našoj Školi.
Svih ovih godina divili smo se kreativnosti učenika i njihovih voditelja okupljenih u izvannastavnim aktivnostima – u malom i velikom pjevačkom zboru, u ritmičkoj, recitatorskoj, dramskoj, literarnoj i novinarskoj grupi, u folklornoj družini i tamburaškom sastavu, u malim veziljama i ekološkoj grupi. Sadržaji njihovog rada prezentirani su na javnim nastupima prigodom obilježavanja blagdana ili značajnih dana u godini. Radost učenika bio je i dječji festival pjesme i plesa koji smo organizirali 10 puta.
Veliki uspjeh učenika i njihovih voditelja postignut je u natjecanjima u znanju na svim razinama – od županije do regije i države. Najuspješniji smo bili u natjecanju iz engleskog jezika, geografije, tehničke i likovne kulture, matematike, hrvatskog jezika (dramska, novinarska i literarna grupa).
Filmska družina svojim dokumentarnim filmovima postala je dio svijeta Hrvatskog filmskog saveza, HTV – a i Lidrana.
Ponosimo se i uspjesima naših športaša. Niz godina košarkašice su najuspješnije na natjecanjima u županiji, a redovito sudjeluju i na natjecanjima na regiji i državi. Ove godine košarkaši i košarkašice naše Škole pobjednici su hrvatske košarkaške lige 2007.
Brojne uspjehe naših učenika i njihovih voditelja, kao i dječje stvaralaštvo – literarne, novinarske i likovne radove bilježi na svojim stranicama školski list «Ivančica».
Redovito uređujemo školski park i njegujemo raslinje i cvjetne gredice, to više što smo više godina uzastopno dobivali priznanja za najuzornije uređen školski park na području Grada Čakovca.
Naša Škola bila je domaćin mnogim stručnim skupovima razredne nastave, hrvatskog jezika, a i sjedište je Županijskog stručnog aktiva tehničke kulture.
Oprema i uvjeti za rad i učenje zadovoljavaju trenutno programske zahtjeve zahvaljujući sufinanciranju naših potreba i projekata od strane Ministarstva, Grada Čakovca, Vijeća mjesnog odbora Ivanovec i Štefanec i brojnih sponzora i donatora. Međutim, za organizaciju nastave u jednoj smjeni potrebno je dograditi školsku zgradu i izgraditi školsku športsku dvoranu.
Zadovoljstvo postignutim daje nam pravo da ustvrdimo da naša Škola ima ugled, prepoznatljivost i posebnost u mnogim segmentima provođenja odgoja i obrazovanja koja se prezentira javnom kulturnom i odgojno – obrazovnom djelatnošću, suradnjom s roditeljima, udrugama građana u mjestu i lokalnim vlastima.
Kotač vremena koje se neumitno i bez povratka okreće samo u jednom smjeru sa sobom nosi radost, tugu, vedrinu, sjećanja,... nas.
                                                                                                                            
                                                                                              Đuro Horvat, ravnatelj OŠ Ivanovec od 1997. – 2009.
e-poveznice

  Nastava na daljinu

 
 


Poveznice na virtualne učionice:

5.a

5.b

6.a

6.b

7.a

7.b

8.a

8.b

 

CMS za škole logo
Osnovna škola Ivanovec / Bana Jelačića bb, HR-40000 Ivanovec / os-ivanovec.skole.hr / ured@os-ivanovec.skole.hr
preskoči na navigaciju