preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivanovec

 

SVE SE MOŽE

(Kako učenici Tehničke škole Čakovec i OŠ Ivanovec novim projektom spajaju umjetnost i znanost)

Digitalna slikovnica zajednički je projekt Tehničke škole Čakovec i Osnovne škole Ivanovec. Ideja o suradnji rodila se prije godinu dana. Desetosatna vožnja iz Dubrovnika u kojem se održavao državni skup Proljetna škola školskih knjižničara bila je dovoljna da dvije knjižničarke osmisle projekt pod nazivom Digitalna slikovnica. Knjižničarke Tanja Radiković i Sandra Vidović dosjetile su se kako kod djece potaknuti ljubav prema knjizi i čitanju tako što će ih uključiti u osmišljavanje, izradu i prezentaciju svojih knjiga na nov i njima blizak i zanimljiv način – uz pomoć suvremene informatičke tehnologije.

Prvotna ideja bila je da učenici 2. razreda osnovne škole pod mentorstvom učiteljice Vere Fučko Trstoglavec osmisle priču i izrade jednu slikovnicu, a učenici trećih ili četvrtih razreda Tehničke škole Čakovec smjera tehničar za računalstvo pod mentorstvom profesorice Valerije Poljanec te materijale digitaliziraju, obrade u nekom od programa za digitalnu obradu fotografija i pretvore je u oblik pogodan za čitanje na računalu (on-line knjigu). Na taj način učenici bi surađivali, komunicirali, sudjelovali u suradničkom i timskom radu ne samo s vršnjacima iz razreda ili svoje škole, nego i s učenicima osnovne, odnosno srednje škole. Razvijali bi jezične i likovne kompetencije, aktivno sudjelovali i učili, pokazali znanja koja stječu na satovima računalstva, a ujedno i promicali kulturnu i povijesnu baštinu zavičaja.

 

Čuvši za ideju, projektu su se priključili i profesor povijesti Denis Kos, učiteljica likovne kulture Monika Vrtarić Vuk te vjeroučitelj Hrvoje Živković, pa danas imamo 20-ak slikovnica. Većina je digitalizirana i obrađena i samo čeka da se objavi. Učenici male novinarske grupe Tigrići izradili su slikovnicu po predlošku međimurske narodne pjesme Zvira voda, a učenik Ivan Munđar prikazao je zrinsko-frankopansku urotu. Većina su ipak dječje autorske slikovnice o životinjama, zmajevima, vilama, vitezovima i drugim bajkovitim likovima, prijateljstvu...

Evo što su srednjoškolci napisali o našem posjetu njihovoj školi:

"Dana 11. ožujka 2013. godine našu su školu posjetili učenici 2.,3. i 4. razreda Osnovne škole Ivanovec. Došli su k nama kako bi naučili nešto o digitalnim knjigama. Učenici su nas posjetili u jednom od naših bogato opremljenih laboratorija. Tamo smo ih podučili kako profesionalno koristiti skener i programe za izradu digitalnih slikovnica. Učenici su bojicama, kolažom i temperama slikovnice naslikali na papir i donijeli ih u našu školu. Slikovnice su bile prekrasne i odlično osmišljene. Pokazali smo im kako pomoću skenera sliku s papira prenijeti na računalo. Nije im dugo trebalo da savladaju tehniku skeniranja. Najzaslužniji za podučavanje ovih, nadamo se budućih, tehničara za računalstvo bili su učenici 3.ET3 razreda Tehničke škole Čakovec Marko Rojko, Bernard Novak i Stephan Šalamon."

Kako je naš projekt bio predstavljen na Proljetnoj školi školskih knjižničara u Vodicama 17.4.2013. možete pogledati u priloženoj prezentaciji koja se otvara klikom na sličicu:

 

Galerija slikovnica

Klikni na sličicu i pregledaj slikovnicu!

Dvije mrkve                   Najbolji prijatelj

              

Dvije strane čovjeka   Svemirski prijatelj

              

Nikola i žito                                    

Međimurske narodne:

Zvira Voda                        Zginula je pikuša

                 

Međimurje kak si lepo zeleno

Zrinsko - frankopanska urota

Avantura sa dinosaurima i zmajevima

Papiga Lara                Moj zavežljaj

   

Susret sa zmajem         Potraga za prijateljstvom

    

Čarobna kutija            Izgubljena djevojčica

     

Najdraža igračka              Serfina i Vučko

     

Sreća                           Zeko i zečica

    

 

 Digitalna slikovnica proglašena naj - akcijom Grada Čakovca

Projekt Digitalna slikovnica koji su osmislile i provode knjižničarka OŠ Ivanovec Tanja Radiković i knjižničarka Tehničke škole Čakovec Sandra Vidović u suradnji s učiteljima i profesorima svojih škola – (Vera Fučko-Trstoglavec i Valerija Poljanec su samo neke od kolegica koje su se uključile), proglašen je NAJ-AKCIJOM Grada Čakovca 2014. godine. Kako je projekt važno dobro promovirati i predstaviti javnosti i kolegama, voditeljice su to i učinile, između ostalog, i na Proljetnoj školi školskih knjižničara, državnom skupu namijenjenom školskim knjižničarima koji organizira Agencija za odgoj i obrazovanje.  Ove godine, 26. po redu, održana je u Puli. U pauzama između 2 predavanja i radionica, zainteresiranim kolegicama i kolegama prezentirale su svoj projekt Digitalna slikovnica. Svoje su iskustvo prenijele 300tinjak sudionika seminara i podijelile 200tinjak letaka. Osim što su dobile pozitivne komentare i svi su projekt proglasili odličnom idejom, ponuđena im je i suradnja s tvrtkom Point d.o.o. iz Varaždina (tvrtka koja je razvila trenutno najznačajniji programski proizvod za knjižnice MetelWIN, te programski sustav za automatizirano upravljanje radijskim postajama). (http://www.emedjimurje.hr/skolski-kutak/digitalna-slikovnica-proglasena-najakcijom-grada-cakovca )

 

 

Potaknuti nagradama, nastavljamo promociju i rad na digitalnim slikovnicama
 
Nakon što je 16 slikovnica napravljenih u OŠ Ivanovec obrađeno u Tehničku školi Čakovec i postavljeno na web-stranice škola, nastavljamo s njihovom promocijom. Obilazimo škole i vrtiće te potičemo mlade na čitanje i kod njih razvijamo ljubav prema knjizi.
 
Projekt Digitalna slikovnica pobijedio je u ožujku 2014. godine na natječaju NAJ-akcija Grada Čakovca. Novac dobiven na natječaju utrošen je u nabavu opreme i tehnike koja će nam olakšati rad (laptopi, fotoaparat, bojice, flomastere, papiri, zvučnici,...), ali i da se zasladimo čitajući.
 
Ovaj put slikovnice smo čitali u II. OŠ Čakovec. U organizaciji susreta pomogla nam je knjižničarkaNina Vugrinec, a slikovnice smo čitali s 3.A i 3.B razredom i njihovim učiteljicama. 

Kratak uvod upriličili su osnovno školci iz OŠ Ivanovec pročitavši nekoliko recitacija, a učiteljicaVera Fučko-Trstoglavec pokazala je neke od novonastalih slikovnica. Slikovnice su čitali Erik, bivši učenik II. OŠ Čakovec, i Ivan iz Tehničke škole Čakovec. Iako u početku sramežljivo, mlada publika rado se uključila u zajedničko čitanje. Tako smo se nasmijali riječima iz međimurskih narodnih pjesmama koje nisu baš svima bile potpuno jasne, a onda ih i zapamtili. Na kraju je 45 minuta prošlo prebrzo. 
 
Puni entuzijazma, nastavljamo rad na digitalnim slikovnicama. Ivanovečki učenici baš su ovih dana za svoje novonapravljene slikovnice (koje još nemamo u našoj digitalnoj knjižnici) dobili druge i treće nagrade na natječaju Moja prva slikovnica. Kad se vrate iz Karlovca, započinjemo digitalizaciju i obradu, a vi ih čitajte na webu škola.
 
Dvije knjižničarke u studenome, u okviru Mjeseca hrvatske knjige i povodom obilježavanja 40 godina rada Dječjeg odjela, očekuje izlaganje u Gradskoj knjižnici Nikola Zrinski Čakovec u kojoj će također dobiti priliku govoriti o projektu Digitalna slikovnica.  (TS)

 

 

Pobjeda na natječaju Najakcija Grada Čakovca - vjetar u leđa

 

 

Nakon pobjede na natječaju NAJakcija Grada Čakovca i financijske potpore koja nam je tada pripala, projekt Digitalna slikovnica počeo se razvijati i poprimati sasvim novu dimenziju. Nova tehnika, novi pribor za crtanje, nove ideje, a zaredali su i obilasci škola i vrtića u Međimurskoj županiji.

Zadnji u nizu posjeta bio je u Dječji vrtić Mrav u Mačkovcu.

Tridesetak mališana i njihove tete ugostili su nas u svom omiljenom prostoru. „Zagrijali“ smo se recitacijama učenika OŠ Ivanovec, a „veliki“ čitači iz Tehničke škole Čakovec danas su bili Viktorija Stanko, Karlo Habuš i Luka Čeh. U čitanju slikovnica pomogle su im i učenice OŠ Ivanovec Karla Vurušić i Lorena Brzuhalski, autorice slikovnica Papiga Lara i Sreća.
 
Počasni gost danas je bio i Igor Mesarić, stručni suradnik za osnovno školstvo u Uredu grada Čakovca. Na kraju smo se dogovorili da će se i sami polaznici vrtića okušati u izradi slikovnica. Teme koje ih zanimaju i koje bi se mogle naći u njihovim slikovnicama su vlakovi, domaće životinje, igračke. Uvjereni smo da će tete Vesna Novak, Ljubica Bedić, Valentina Mesarić i Marija Kovačić pomoći u realizaciji tog plana.
 
Već spremne za digitalizaciju čekaju nove slikovnice učenika OŠ Ivanovec Najbolji prijatelji, Pustolovine mačka Pere, Svemirski prijatelj, Zlatna ribica, Zlatna lopta...
Zahuktava se i suradnja s tvrtkom Point d.o.o. iz Varaždina. (TS)

 

 

Digitalna slikovnica širi horizonte

 

 

Promocija digitalnih slikovnica koje izrađuju učenici OŠ Ivanovec i Tehničke škole Čakovec nastavila se i u posljednjim mjesecima 2014. godine
 
Na poziv voditeljice županijske matične službe Dine Kraljić, svoj smo projekt mogli predstaviti na obilježavanju četrdesete godišnjice rada Dječjeg odjela Gradske knjižnice Nikola Zrinski Čakovec. Tim je povodom organiziran stručni skup Djeca i mladi u knjižnicama sjeverozapadne Hrvatske. Uz 10-ak knjižničara iz gradskih knjižnica sjeverozapadne Hrvatske koji su predstavili svoje aktivnosti koje provode s djecom i mladima, projekt Digitalna slikovnica bio je jedini predstavljeni projekt iz školskih knjižnica. Da je projekt dobar, potvrdio nam je i poziv dr. sc. Ivanke Stričevićda isti predstavimo i studentima Odjela za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zadru.
 
Priliku za promociju projekta ponudila nam je voditeljica Županijskog stručnog vijeća školskih knjižničara Varaždinske županije Draženka Stančić, prof. i dipl. knjiž., na stručnom skupu održanom u OŠ Trnovec.  Projekt je predstavljen kao jedan od primjera dobre prakse.
 
Trenutno je na webu objavljeno 20 slikovnica. Najnovije objavljene slikovnice su: Dvije mrkve, Najbolji prijatelj, Dvije strane čovjeka i Svemirski prijatelj.

 

 

Okrugli stol o digitalnim knjigama

Projekt DIGITALNA SLIKOVNICA dobio je priliku biti predstavljen i na okruglom stolu o digitalnoj knjizi koji će se održati 23. siječnja 2015. u 18 sati u sklopu projektaŽiva voda pripovijeda vezanog za gostovanje Hrvatske kao zemlje gosta na Sajmu dječje knjige u Bologni 2015. odnosno zagrebačkog dijela programa Kap priče na dlanu - Ususret Bologni iz Zagreba koji se održava u Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu od listopada 2014. do ožujka 2015. Četvrti u nizu okruglih stolova je na temu Djeca „na aparatima“ ili koja je razlika između dubinskog čitanja i prelijetanja slike na ekranu.


e-poveznice

  Nastava na daljinu

 
 


Poveznice na virtualne učionice:

5.a

5.b

6.a

6.b

7.a

7.b

8.a

8.b

 

CMS za škole logo
Osnovna škola Ivanovec / Bana Jelačića bb, HR-40000 Ivanovec / os-ivanovec.skole.hr / ured@os-ivanovec.skole.hr
preskoči na navigaciju