preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivanovec

 > Knjižnica
Knjižnica

Dragi učenici, poštovani roditelji,

neobična, teška i nepredvidiva su vremena pred nama. Knjižnica i knjižničarka Osnovne škole Ivanovec pridružuje se naporima da učenike obrazujemo i odgajamo na daljinu, iz sigurnosti svog doma. Kao i uobičajno, knjižnica će dati svoj doprinos nastavi i nastavnicima, biti mjesto na kojem ćete moći naći obilje poveznica na važne, edukativne, ali i zabavne sadržaje kojima ćete moći obogatiti  svakodnevno učenje.

Neki novi izrazi i riječi poput pandemija, karantena, izolacija, virusi, zaraza postali su dio svakodnevnog rječnika. Njihovo značenje, kao i mnoge druge jezične nedoumice možete razrješiti na stranici Hrvatskoj jezičnog portala.

Podsjećam vas na redovito korištenje stranice eLektire gdje možete naći veliki broj cjelovitih lektirnih tekstova i pretraživati lektire po razredima, imenu i prezimenu autora ili po naslovu djela. Postoje i  mnogi audio zapisi (audio knjige) i videozapisi koje možete pregledati. Na portal eLektira ulazite svojim AAI@edu.hr korisničkim imenom i lozinkom. Vjerujem da ih već znate napamet. 

Smib i Modra lasta također su on-line. Možete ih prolistati klikom na sličicu.

U doba dok smo bombardirani informacijama sa svih strana i vijesti su ponekad nevjerojatne i bombastične, važno je znati procijeniti jesu li te vijesti istinite ili lažne. Kako to naučiti, pogledajte u filmiću na ovoj poveznici.

Stranica s velikim brojem poveznica razvrstanih po temama otvara se klikom na sličicu:

Na kraju ove stranice možete u .pdf formatu naći zanimljivu i vrlo korisnu slikovnicu o bolesti koja nas zaokuplja ovih dana i tjedana i neda nam van... Slikovnica se zove Covibook.

Zanima li vas kako žive ljudi diljem svijeta? Zavirite u nečiju kuhinju, dnevnu ili spavaću sobu na drugom kraju svijeta... Pogledajte stranicu Dollar Street!

Jeste li znali da u doba virtualnog svega, od nastave do kupovine, možete krenuti i u avanturu virtualnog ronjenja? Pokušajte, vrlo je zanimljivo. Kliknite na sličicu ispod:

 

Neke druge korisne stranice:

Upute za e-učenje 

You tube kanal Škole za život

Radni materijali za niže razrede

Video lekcije za više razrede

Meduza - obrazovni filmovi 

Na ovoj poveznici možete doći do stranica brojnih poznatih svjetskih muzeja. Prošećite virtualno i možda donesete odluku o posjeti nekom od ovih muzeja u živo, dok svijet počne opet normalno funkcionirati i putovanja budu moguća...

  

Kreativne stranice za uradi sam ideje i simpatične pokuse od materijala u kuhinji.

         

A na ovoj stranici možete se okušati u kreiranju augmentirane ili proširene stvarnosti:

Što još možete raditi osim učiti preko interneta ili čitati? Možete naučiti kuhati ili peći kolače, nešto kod kuće popraviti ili izraditi, pospremiti sobu, izraditi i igrati društvene igre s članovima obitelji, naučiti plesati, vesti, kačkati, heklati... Mogućnosti je bezbroj, upute za sve što postoji već se nalaze na internetu.

Što god radili, ostanite kod kuće i ostanite pozitivni i zdravi!

Voli vas vaša knjižničarka!

 

Knjižnica je za korisnike otvorena od ponedjeljka do petka

9,00 - 15,00 sati

KNJIŽNIČARKA: Tanja Radiković, dipl.bibl.

 

 

  
 
U knjižnici možeš posuditi knjige, pisati referat ili zadaću, istraživati, učiti. Njezin je sastavni dio čitaonica gdje učenici i djelatnici mogu čitati knjige, enciklopedije, leksikone ili časopise poput Modre laste, Smiba, Radosti, Drva znanja, Meridijana, Prirode, Matke ili našeg školskog lista Ivančice.
Knjižnica trenutno ima fond od oko 6.000 svezaka knjiga za učenike, te 314 svezaka stručnog fonda za učitelje. Neknjižni fond čini elektronička i AV građa koja je tek u procesu nastanka, no 210 komada je sasvim dobar početak.
 
 
„Kad prvi put pročitam odličnu knjigu, kao da sam stekao novog prijatelja. Kad iznova pročitam knjigu koju sam već pročitao, to je poput susreta sa starim prijateljem.“  
Oliver Goldsmith
Pravilnik o radu knjižnice možeš pročitati klikom na sovu!
 
                                     
 
Ako u knjižnici nema neke knjige koju trebaš za lektiru, potraži je među e-lektirama. Prijevi se AAI@EDU.hr korisničkim računom i čitaj s weba, spremi na računalo ili ispiši željenu lektiru.
Popis lektire pretražuj po razredima, imenu autora ili naslovu. Broj naslova svakim je danom sve veći!
Prijavi se u sustav e-lektira klikom na sličicu:
 
 
 
Pretraži on - line katalog knjižnice klikom na sličicu!
 
 
Klikom na čovječuljka pokušaj rješiti kviz: poveži naslove iz lektire s njihovim autorima!
 

 

 

Školske godine 2020./2021. proveden je u knjižnici i u razredima projekt Knjiga naša svagdašnja. U sklopu tog projekta učenicima su čitane priče i zadani kreativni zadaci koji su ih trebali potaknuti na što više čitanja, čitanje iz užitka i to knjiga koje nisu zadane i za ocjenu, već koje učenici sami biraju. Na fotografijama pogledajte samo dio atmosfere s ovih zanimljivih susreta u knjižnici...

 

 Mjesec knjige 09.pdf

/upload/os-ivanovec/images/multistatic/27/File/ČASOPISI U ŠKOLSKOJ KNJIŽNI Covibook.pdf
 ivancica 11 pdf[1].pdf
 Ivancica-12.pdf
 Ivancica 13.pdf


e-poveznice

  Nastava na daljinu

 
 


Poveznice na virtualne učionice:

5.a

5.b

6.a

6.b

7.a

7.b

8.a

8.b

 

CMS za škole logo
Osnovna škola Ivanovec / Bana Jelačića bb, HR-40000 Ivanovec / os-ivanovec.skole.hr / ured@os-ivanovec.skole.hr
preskoči na navigaciju