Ekološki otisak na OPG-u Šegović
Autor: NATAŠA KRALJ, 19. 3. 2023.
Uzgoj autohtonih međimurskih sorti žitarica i ostaloga bilja U sklopu projekta Ekološki otisak krenuli smo u obilazak naših mjesnih proizvođača hrane. Kako živimo na selu, većina domaćinstava bavi se vrtlarstvom, povrćarstvom i voćarstvom pa smo prošetali ivanovečkim ulicama i posjetili našu Milicu Fučko čija su domaća jaja dobro poznata svima u našoj školi, isto tako svježe mlijeko svakodnevno možete nabaviti na OPG-u obitelji Fučec, a certificirana ekološka proizvodnja starih i autohtonih sorti žitarica (kukuruz, pšenica, raž, ječam, zob, heljda, proso, amarant), batat, 15 sorti bundeva, bučino ulje, koštice golice, grah (azuki, trešnjevac, tetovac, bubrežnjak, crno oko, puter, kuružnjak, crni, biser,mingo, jing-jang), luk, češnjak i ostalo povrće pronašli smo na OPG-u obitelji Šegović, a gospođa Slavica ispričala nam je zanimljivosti kako se uzgaja biodinamički uzgoj pojedinih sorti.
Zasladili smo se ukusnom pitom od jabuka i integralnog pirovog brašna te okrijepili toplim čajem na prohladnom vjetru koji je toga podneva itekako ozimio naše obraze i ruke. Zahvaljujemo svima koji ste nas primili i pokazali da rad na zemlji i suživot s majkom prirodom itekako ima smisla i vrijedno je svake zasijane biljke ili ploda kako bismo sebe osvijestili i potaknuli rad ponajprije u našemu školskome vrtu, ali isto tako i kod kuće.